Allergia és életmód

Tisztázzunk valamit! Nem minden ételallergia, ami annak látszik.

Sokan hiszik, hogy ételallergiások, csak a negatív tesztek hazudnak. 

Nem feltétlenül a tesztek hazudnak, hanem inkább arról van szó, hogy több típusú érzékenység is létezik. Az öndiagnózis veszélyes, kizárólag megfelelően képzett szakember segítségével állapítsátok meg, hogy mi a probléma. (Gasztroenterológus segíthet, természetgyógyász, VEGA biorezonancia teszt nem!)

Most lerántom a leplet az ételallergiához köthető hasonló bajokról!

Az alul leírt rendellenességek tünetei nagyon hasonlóak az ételallergiáéhoz. Bár ezek az állapotok nem immunreakciók, ezért nem is okozhatnak azonnali életveszélyes állapotot, anafilaxiás sokkot.

(Az alul leírt rendellenességek esetében az IgE immunválasz nem játszik szerepet. Ezzel szemben allergia esetén az antitestek potenciálisan életet veszélyeztető reakciókat is okozhatnak.)

Néhány esetben valaki lehet egyszerre ételallergiás is és lehet ehhez kapcsolható egyéb rendellenessége is.

Ilyenek lehetnek:

– Eozinofil nyelőcsőgyulladás

– Élelmiszerfehérje által kiváltott enterokolitisz szindróma

– Orális allergia szindróma

– Étel intoleranciák

– Laktóz intoleranciák

– Lisztérzékenység (Cöliákia)

Eozinofil nyelőcsőgyulladás

 

Az eozinofil nyelőcsőgyulladás (EoE) emelkedett számú eozinofilt (egy fajta fehérvérsejt) okoz, melyek a nyelőcső területén vannak. Ennek következtében a nyelőcső gyulladt lesz, és nehézzé teszi az étel lenyelését. A nyelőcsőgyulladást bizonyos ételek fogyasztása  váltja ki. 

A tünetek változatosak, és általában az életkor befolyásolja. A csecsemők és kisgyermekek esetében a család gyakran táplálási nehézségeket érzékel, a súlynövekedés lelassul, és a gyermek ingerlékeny. A nagyobb gyerekek tipikusan öklendeznek, hánynak, gyomorégést tapasztalnak, és hasfájást. A tinédzserek és felnőttek mellkasi fájdalomra, nyelési nehézségekre panaszkodhatnak, és arra az érzése, hogy amikor nyelnek, valami mintha elakadna. Sokan arra panaszkodnak, hogy sokáig tart az étkezés, és az evés mellé sokat kell inniuk. Arra is panaszkodhatnak, hogy nagyon gyorsan telítettséget éreznek, és nem eszik meg az egész adagjukat.

Ha az Eozinofil nyelőcsőgyulladás (EOE) bizonyítást nyer, az ételallergia tesztet is elvégzik, hogy melyik étel okozza az állapotot. 

Az EOE-ről itt olvashatsz többet: American Partnership for Eosinophilic Disorders.

Ételfehérje által kiváltott enterokolitisz szindróma

 

Az ételfehérje által kiváltot enterokolitisz szindróma (FPIES) súlyos ételallergia, melyben nem IgE immunreakció zajlik. Leggyakrabban a tehéntej vagy a szója váltja ki, gyakran gabonafélék, mint például a rizs vagy zab, vagy akár más ételek is okozhatják. A tünetek tipikusan súlyos hányással és hasmenéssel járnak. A reakciók általában 2-3 órával az étel elfogyasztása után jelentkeznek. 

Az általános ételallergia tesztek nem valók a FPIES diagnosztiázására. Az elsődleges teszt az ételkóstolásos teszt, hogy a kiváltó ételféleséget megtalálják. A legtöbb esetben a FPIES megoldódik 3 éves korra.

Több információ itt érhető el erről: FPIES Foundation valamint International Association for Food Protein Enterocolitis.

Fotó: Freeimages

Fotó: Freeimages

Orális allergia szindróma

 

Az orális allergia szindróma (OAS) – gyakran úgy ismert, mint a pollen-étel szindróma. Ez a kifejezés leírja a viszkető száj érzését, melyet legtöbbször a nyers zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása vált ki – ugyanezen emberek szénanáthában is szenvednek. A tünetek tipikusan a szájra korlátozódnak. A pollen keresztreakció okozza a tüneteket. A pollenekhez hasonló fehérjék megtalálhatóak az ételekben, emiatt vannak a pollenérzékeny embereknek tüneteik bizonyos nyers zöldségektől vagy gyümölcsöktől. Mindez a már főtt zöldségek és gyümölcsöknél már nem jelentkezik, mert a proteinek érzékenyek a hőre. Így a nyers gyümölcsre érzékenyek legtöbbször nyugodtan fogyaszthatnak főtt zöldségeket vagy gyümölcsöket.

A tünetek leggyakrabban az ételek fogyasztását követően pár percen belül eltűnnek. Kezelés nem szükséges.

Leggyakoribb az OAS a nagyobb gyermekeknél, tinédzsereknél és felnőtteknél. Gyakran olyanoknál jelentkezik hirtelen, akik évek óta biztonsággal fogyasztottak bizonyos ételt.

0000ec20_medium

Étel intoleranciák

 

A lisztérzékenységen kívül az étel intoleranciák esetében az immunrendszer nem érintett. Bár az étel intolerancia hasonló tünetekkel is járhat, mint az ételallergia, nem tud anafilaxiás sokkot kiváltani, mely potenciálisan életet veszélyeztető állapot. 

A leggyakoribb étel intolerancia:

Laktóz-intolerancia

A laktóz intolerancia esetében az ember vékonybele nem termel elég laktáz enzimet. Ennek eredményeként nem tudja megemészteni a laktózt (tejcukrot). A laktóz intolerancia tünetei 30 perc-2 órán belül a tejcukrot tartalmazó étel fogyasztása után jelentkeznek. 

(Ezen kívül létezik például fruktóz-intolerancia is, ekkor a gyümölcscukrot nem tudja lebontani az emésztőrendszer.)

Gyakorta problémát okoz a hisztamin-intolerancia, mely során a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztása után jelentkeznek allegiás tünetek – fejfájás, kiütések, viszketés, hányinger, hányás, hasfájás. A diamino-oxidáz emésztőenzim elégtelensége okozza. (Pl. Tartós élelmiszerek, konzervek, csokoládé, vörösbor, érett sajtok, csirkehús, hal, tojás, eper fogyasztása után jelentkeznek tipikusan.) Leggyakrabban érintettek a középkorú nők. 

Lisztérzékenység:

A gluténra  adott nemkívánatos reakció. Szükséges az élethosszig tartó diéta! Glutén található a búzában, zabban, árpában és rozsban. Aki gluténérzékeny, egész életében muszáj kerülnie ezeket a gabonákat, és az ezekből készült ételeket.

Amikor egy lisztérzékeny ember glutént fogyaszt, gyenge immunreakciót tapasztal. IgE antitest nem játszik ebben szerepet, nem vezet életveszélyes állapothoz. A vékonybelet károsítja a lisztérzékenység, amennyiben beindul az immunválasz, és így a megfelelő felszívódás nem jön létre. A betegek alultáplálttá válhatnak idővel. 

A lisztérzékenységnek sok tünete lehet, mint például puffadás, gáztermelődés, székrekedés, hasmenés, fejfájás, viszkető bőrkiütés, és sápadtság, szájüregi gyulladások, hogy csak néhányat említsünk. A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek.

Lisztérzékenységről többet:  Celiac Disease Foundation valamint National Foundation for Celiac Awareness.

Fotó: freeimages

Fotó: freeimages

 

Forrás: ITT

 

Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog

Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!