Mi kalácsot fogunk sütni húsvétra. Egy eredetileg hagyományos kalácsreceptet alakítottam át tej- tojásmentessé. (Köszönet az alapötletért!)
Hozzávalók:
- 90 dkg (finom)liszt
- 20 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál sikér
- 3 dl rizstej/zabtej
- 5-6 dkg tejmentes margarin (Pl. Delma multivitamin, vagy Spar Vital margarin)
- 5 dkg élesztő (vagy 11 g instant porélesztő)
- 1-2 csipet só
- ízlés szerint mazsola
Elkészítés:
1. A lisztet alaposan keverd össze a két evőkanál sikérrel, és a pár csipet sóval, és a cukorral.
2. Keverd össze az élesztőt fél deci langyos rizstejjel, hagyd állni pár percig, majd öntsd bele a cukorral, sóval elkevert lisztbe.
2. Öntsd hozzá a maradék langyos rizstejben felolvasztott margarint, a mazsolát.
3. Gyúrj jó nyúlós, lágy de nem ragadós tésztát belőle. Ahhoz, hogy igazán finom legyen, sokáig kell gyúrni. Akkor jó a tészta, amikor a tenyeredben úgy érzed, hogy pukkangat, és elválik a tál falától, egyben fel tudod emelni. Ha nagyon ragadós, tehetsz hozzá pici lisztet, ha meg nem akar összeállni, langyos rizstejet.
4. Kelesztőtálba rakd, ahol van bőven helye megkelni. Takard le, és langyos helyen pihentesd kb. 1 órán keresztül.
5. Ha szépen megkelt, válaszd 2 részre (két kalács lesz belőle), és az első darabot megint 3 részre. Nyújtsd ki mind a három darabot, fond össze, és csináld meg ugyanezt a másik felével is. Margarinnal kikent tepsibe, vagy sütőpapírra rakd.
6. Megint hagyd kelni langyos helyen kb. 30 percet.
7. Kend meg tiszta vízzel, (vagy ha meg akarod bolondítani, kend le sűrű cukros vízzel. Szórhatsz rá szezámmagot, vagy kristálycukrot is). Rakd be a sütőbe, süsd aranybarnára 190 – 200 fokon.
Boldog és finom ízekkel teli ünnepeket kívánok!
Lin
Ha tetszett, amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek, csatlakozz a Facebook oldalamhoz is.
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: