Allergia és életmód

Tej- tojásmentes piskóta. Finom, magasra nő!

Tej- tojásmentes piskóta. Nem hiányzik belőle semmi. Kipróbálva, vagy harmincszor!

Fotó: Lin

Fotó: Lin

A férjem által kidolgozott tej-tojás-diófélementes piskótarecept gyümölcsös vagy akár gesztenyés krémmel mindent visz nálunk. Egyszerű, gyors, magasra feljövő, és isteni finom. 

 

Hozzávalók:

 
– 15 dkg cukor
– 2 cs vanillin cukor
– 1 cs vaníliapuding por (főzős)
– 6 evőkanál étolaj
– 3 evőkanál almaecet, 5%-os
– 3 kiskanál rumaroma
– 35 dkg finomliszt
– 1 evőkanál búzasikér
– 1 cs. sütőpor
– 1 késhegynyi só
– 1 késhegynyi szódabikarbóna
– 250 ml víz
– 1 tábla fekete csoki
 
Elkészítés:
 
1. A cukrot, a vanillin cukrot, a pudingport, az olajat, az ecetet és a rumaromát alaposan összekeverem (én forgótálas robotgéppel szoktam).
2. Mérőedényben összeöntöm és összekeverem a lisztet, a búzasikért, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát, majd a vízzel egyszerre hozzákeverem a cukros elegyhez (nem kapcsolom ki a robotgépet és alacsony fordulaton egyszerre öntöm a tálba a lisztes keveréket és a vizet). Csomómentesre eldolgozom.
3. A csokit apró darabokra vágom (direkt nem reszelem, hogy darabos legyen a sütiben), majd a csomómentes tésztába keverem kanállal, hogy a darabok egyben maradjanak.
4. Sütőformába öntöm és előmelegített sütőben 1 óráig sütöm. A hőmérséklet 150°C, sütési mód alsó-felső sütés.
 
Kivétel után 5-10 percenként meg szoktam fordítani 2-3-szor, hogy a benne lévő nedvesség egyenletesen oszoljon el és ne a süti alsó részébe koncentrálódjon. Vigyázni kell arra, hogy a süti teteje ne ragadjon a tányérhoz, mert akkor csúnya lesz (más baj nem történhet).
 
A süti tésztáját lehet tortaalapként is használni. Ilyenkor nem kerül bele darabolt csoki, illetve a rumaroma mennyiségét is lehet csökkenteni a krém típusához igazítva.

 

Fotó: Lin

Fotó: Lin

 Ha gesztenyés “Ál-Nutellás” krémmel akarod elkészíteni, íme a krém receptje: 

 

Hozzávalók:

gesztenyepüré (2 csomag)

keserű csoki reszelék (1 tábla)

margarin (kb. 150 g, ha lágyabbra szeretnénk, akkor 250 g)

Mindezt melegítsd kicsit össze, kavard habosra botmixerrel. Kész a finom és biztonságos krém, akár torta tölteléknek jó, akár csak kenyérre kenve fogyasztva, vagy palacsintába is kiváló. Egyszerű. Gyors. Finom. Biztonságos.

De vigyázz, az ördög a részletekben lakoz(hat):

A gesztenye a legkevésbé allergén dióféle – még a kislányom sem allergiás rá! Vegyél gesztenyepürét (de olvasd el az apróbetűt, van olyan gesztenyepüré, amiben van tejszín!) Én olcsó cukrozottat vettem rum és vanília aromával, kb. 70% gesztenye tartalommal. 2 csomaggal.

Vettem 1 tábla olyan keserű csokit, amelyre a kislányom biztosan nem allergiás. (Nem mindegy, milyen az a keserű csoki, mert van, amelyek esetében valóban igaz a “nyomokban tartalmazhat” felirat, érdemes csak bevált keserű csokit használni! – Pl. Boci, Tibi nem vált be nálunk, J.D Gross a Lidl-től jó egynek.) Lereszeltem a csokit egy egyszerű kézi almareszelővel, apróra.

Kell kb. 150 g margarin (szigorúan allergénmentes, jól bevált margarin, olvass el minden apró betűt – ajánlom a Delma multivitamint, vagy a Spar Vital margarint!)

Utoljára, de nem utolsó sorban: Ha olvasol egy ajánlást, lehetőleg már kipróbált és biztonságos összetevőjű termékeket válassz, nem érdemes kockáztatni!

+1 Cukormentessé alakítható, ha cukrozott gesztenye helyett natúrt használunk, illetve 99%-os keserű csokit, és hozzáadunk megfelelő mennyiségű édesítőszert.

 

Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog

Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Grósz Anikó says:

    Szia!

    Hány cm-es tortaformában sütöd ezt a mennyiséget?
    Köszi!
    Anikó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!