Tejallergiás gyermekeknél sokkal jobban oda kell figyelni a kalciumpótlásra, hiszen a növekedés fázisában kalciumra van szükség. Ha a pótlás nem megfelelő, a gyermekek magassága elmaradhat a kortársaikétól, fogaik romolhatnak, csontjaik törékennyé válhatnak. (Természetesen csontritkulás megelőzésében is fontos, felnőttek részére is.)
A gasztroenterológusok javasolni szokták a kalciumpótlást. A kalcium a tej mellett az olajos magvakban található meg legnagyobb arányban, ezért érdemes minél több olajos maggal (pl. darált mákkal vagy őrölt szezámmaggal, szezámpehellyel) pótolni. Természetesen a diófélék, mogyoró is viszonylag jó mennyiségben tartalmaznak kalciumot. Süteményekben, töltelékként is finomak és táplálóak.
(Természetesen tej-, dióféle- és mákallergiásoknál nem úszható meg a mesterséges kalciumpótlás. Ez nem biztos, hogy rossz, mert így pontosan kiszámolható a napi bevitt kalcium mennyisége.)
Viszont érdemes nyitott szemmel járni a bioboltokban, mert a termékek tájékoztatóin nem mindig megfelelően szerepelnek a termékek tápanyagainak adatai. De ha azok közel helyesen szerepelnek is (lásd: Bálint cseppek mákolaja például), a marketing, és hozzágondolt dolgok egészen mást sugallnak.
A mákolajat hibás tápanyagtartalommal és marketingszöveggel hirdetik. Az a gyanúm, hogy valaki a mák tápanyagtartalmát lefordította – valamikor, és elindult, önálló életre kelt a szépen megfogalmazott szöveg az internetezők körében. A mákolajra vetítve. Minden oldal – kivétel nélkül – azt magyarázza, hogy a hidegen sajtolt mákolaj ugyanaz, mint a mák. Akkor is, ha a címke teljesen mást ír. A mákolaj forgalmazók kapva kaptak a hamis információ után, és a mákolajak hirdetésekor is hamisan tájékoztatnak, miszerint a mákolajban is rengeteg kalcium található, és egy-egy kanálnyi mákolaj kiválóan pótolja a nevezett ásványi anyagot, még hatékonyabban, mint maga a mák fogyasztása.
Valójában a mákolaj az alábbiakat tartalmazza:
| Tápanyagtartalom 100 g (3.5 oz) | |
|---|---|
| Energia | 3,699 kJ (884 kcal) |
| Szénhidrátok |
0 g
|
| Zsír |
100 g
|
| Telített | 13.5 g |
| Egyszeresen telítetlen | 19.7 g |
| Többszörösen telítetlen | 62.4 g |
| Fehérje |
0 g
|
| Vitaminok | |
| E vitamin |
(76%)
11.4 mg |
|
Fitoszterinek 276 mg
|
|
|
|
| Az Egyesült Államokbeli felnőttek részére kialakított ajánlás alapján | |
Olvastál te itt kalciumot? Magnéziumot? Vasat? Ugye nem. Miért állítják mégis tévesen, hogy ez UGYANAZ, mint a mák? A mákolaj nem ugyanazokat az anyagokat tartalmazza, akkor sem, ha hidegen sajtolt.
A mákolaj jó bőrápolásra, hajápolásra, és a salátákat finommá teszi. Egészséges, mert van benne E vitamin, sok telítetlen zsírsav, és a növényi szterinek is jótékony hatással lehetnek az egészségre. Ha nem akarnánk hazudni, ennél többet semmiképpen sem lenne szabad állítani.
E helyett szinte MINDEN mákolaj-forgalmazó egy ismert természetgyógyász könyvéből idéz.
(Mellesleg tudatos vásárlóként tudod ugye, hogy mindenki írhat könyveket manapság? Nincs kontroll, bárki mondhat bármit. Nos, egy ISMERT természetgyógyász szava szent, és ha ő mondja, hogy a mákolajban kalcium van, akkor belekerül? Azt hiszem a bácsi félrefordított, és félreértett valamit.)
“Először nézzük meg, mit ír egy elismert természetgyógyász a mákolaj élettani hatásairól:
„A mákolaj – a csontritkulás természetes csodaszere. Aminosavakban, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavban, foszforsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. A mákolajról érdemes tudni, hogy:
– elősegíti a magas vérnyomás csökkenését
– kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása
– normalizálja a vér koleszterinszintjét
– jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál (???)
– növeli a szellemi teljesítőképességet (???)
– idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású (NEM! ???)
– a csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.” **
[ Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]”
*, ** Hamis.
Sajnos a magyar oldalak, különösen a termékek forgalmazásával foglalkozóak tele vannak hamis információval. Minden termék esetében szükség lenne, hogy valaki utánanézzen, mit is fogyaszt. A mákolaj fogyasztók nagy része Magyarországon meg van győződve arról, hogy kalciumot is fogyaszt, mely az olajban van meg. A mákolaj egészséges és hasznos, de a mákkal szemben nem tartalmaz kalciumot, sem további ásványi anyagokat.
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin