Húsvétra az ételallergiásoknak sem maradnak éhen, ha kipróbálják ezt a különleges receptet. Ha már tej-tojásmentes diétán vagyunk, akkor főzzünk valami ínyencséget!
Varga Szilvi osztotta meg velünk különleges receptjét:
Édesanyám egyszer egy újságban olvasta ennek a receptnek az eredetijét, és hát elsőre elég bizarrnak tűnt, hogy méz-savanyúkáposzta és tejszín együtt milyen ízkombinációt fog alkotni, de a végeredmény fantasztikus lett! 🙂 Nagyon szerettük az eredeti változatot is, de zabtejszínnel/rizstejszínnel készítve alig tűnik fel, hogy más lenne.
Aki szereti a savanyú káposztát, annak mindenképpen ki kell próbálnia egyszer!
Hozzávalók:
– pulykamell kb. 30-40 dkg (mi tojás mentes diétán is vagyunk, így a csirkemell is lekerült az étlapról, de aki csak tejfehérje mentesen van, elkészíthető csirkemellből vagy csirke combból is)
– savanyú káposzta kb. 1 kg
– 4-5 ek méz
– 1 doboz zabtejszín (250 ml) (vagy rizstejszín)
– pici zabtej (vagy rizstej)
– burgonya kb. 1-1,5 kg, edény nagyságától függ, mennyi fér bele 🙂
– ízlés szerint fűszerek: ételízesítő, bors
– meg lehet bolondítani szeletelt gombával, azt a káposzta és a burgonya közé raktam
Elkészítés:
A pulykamellet csíkokra vágom. Egy tálba öntöm az olajat, bele szórom a fűszereket, és ebbe a husit, jól átforgatom, hagyom picit állni. (1.kép) Nem kell sok, elég kb. fél óra. Lehet több olajat használni, a burgonyát is ebbe fogjuk forgatni, hogy mindenhol átjárja a fűszer 🙂
A savanyú káposztára ráöntöm a 4-5 ek mézet, kézzel jól átforgatom. Nem szükséges átmosni a káposztát! (2. kép)
A káposztát rárakom a husik tetejére, a mennyiség attól függ mekkora a tálunk, ha kisebb akkor lehet még az 1 kg is sok lesz. ( 3. kép)
A burgonyát felszeletelem, átforgatom a fűszeres olajban, majd rárakom a káposzta tetejére. Nagyon pici, 0,5-1 dl vizet öntök oldalt a jénaiba, hogy tudjon párolódni. A tejszínt elkeverem a kevés tejjel, pici fűszer mehet ebbe is, és ráöntöm a burgonyára, szépen hogy mindenhol legyen rajta. (4. kép).
Légkeverésen 200 fokon, kb 1-1,5 órát sütöttem, de ez sajnos nagyon burgonya függő is. Figyelni és kóstolni kell, össze is lehet forgatni menet közben, főleg amikor már puha minden, egy kis pirítással csak finomabbá tesszük!
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: