Allergia és életmód

A kakaó az új csodaszer? A legfrissebb kakaó-kutatások

A kakaó rejteget még magában meglepetéseket! A tiszta, kakaóvaj nélküli kakaópor lehet az új csodaszerünk.

Tiszta kakaó. Bizony, egészséges! http://www.freeimages.com/profile/starfish75

Tiszta kakaó. Bizony, egészséges! (Fotó: starfish75, Freeimages)

Manapság egyre több kutatás folyik a csokoládé alapanyagával, a kakaóval kapcsolatban.

Brazil kutatók fogalmazták meg tudományosan, de mégis megkapóan a kakaófogyasztás lényegét. Mindezt abból a célból, hogy a kutatókat, technikusokat, akadémikusokat, termelőket, és kutatások iránt érdeklődőket megfelelően informálják a kakaó egészségre gyakorolt hatásairól, a prevencióban és sok betegség kezelésében történő használhatóságáról: 

A kakaó a csodálatos természet részeként az egész emberiség részére ajándék: az egészségre gyakorolt pozitív hatásai jelentősek. Értékes tápanyag, és sokféle ételféleség is készül belőle. A legismertebb mindenhol fogyasztott termék, melyet ebből a gyümölcsből állítanak elő, a csokoládé. Csokoládé lenyűgöző és egyedülálló ételféleség, melyet már i. e. 1000-től is fogyasztottak a történelmi feljegyzések alapján. Valójában a kakaó egy komplex tápanyag, mely több, mint 300 összetevőből áll.

A kakaó az emberi szervezet szinte minden részére jó hatással van:  szív- és érrendszeri, idegrendszeri/idegi, szájhigiénés, hormonális, nyirokrendszeri- és immunológiai, légzőszervi, reproduktív, bőrgyógyászati pozitív hatásai is vannak. A tudományos felfedezések sorra igazolják, ami a mondákban szerepel: a kakaó az “Istenek eledele”. 

 (Forrás: Itt)

 

A legújabb kutatások a kakaó felhasználásának még speciálisabb területeit is felfedezték.

 

Szaúd-arábiai kutató (Latif R., a Dannami Egyetem Élettani Intézetéből) készített tudományos áttekintést arról, hogy az újabb kutatásokban a kakaóbabban található anyagokat miben találták hatásosnak. 

Az kutatásokban újonnan vizsgált területek az immunrendszer szabályozása, gyulladások, idegi védelem, oxidatív stresszel szembeni védelem, elhízás, és diabétesz szabályozás

A kakaó segíti a fogyást, növeli az izmok glükóz felvételét is. Az antioxidáns tulajdonságai miatt a kakaó segít az idegi védelemben, és fokozza a kognitív képességeket, valamint a hangulatra jó hatással van. Ugyanakkor csökkenti az allergiás reakciókban részt vevő IgE kibocsájtást. A jótékony bélbaktériumok növekedését is elősegíti, ez által hatása van az immunválaszra – az immunrendszert támogatja, erősíti. Gyulladáscsökkentő hatása is van.

A kakaót várhatóan a jövőben akár allergia kezelésére használják majd, vagy rákkezelésre, oxidatív sérülések gyógyítására, gyulladásos állapotok kezelésére, szorongásra, hiperglikémiára, vagy inzulin rezisztencia kezelésére is. 

 (Forrás: Itt

 

Idén tavasszal ghánai és Dél-afrikai gyógyszerész kutatócsoport (Awortwe C1, Asiedu-Gyekye IJ2, Nkansah E2, Adjei S3.) publikálta a cukormentes, természetes, vajmentesített kakaó asztma elleni hatásáról kutatási eredményeit. Ugyanis a kakaóban rengeteg asztma elleni hatóanyag, teobromin és teofilin található.

Frissen szedett kakaó. Fotó: eschu1952, Freeimages

Frissen szedett kakaó. (Fotó: eschu1952, Freeimages)

A kakaóport a kakaóvaj kivonásával állították elő, mely nagy mennyiségű teobromint és koffeint is tartalmaz. A beszámolók azt mutatták, hogy a cukrozatlan természetes kakaót fogyasztók között – ami Ghánában (Nyugat-Afrikában) szokás, szerepet játszhat abban, hogy ott az asztmás időszakok csökkennek.

A kutatók tengerimalacokon kísérleteztek. Először érzékennyé tették a tengerimalacokat ovalbuminra (a tojásfehérjében legnagyobb arányban található fehérje típus). A tengerimalacokat két csoportra osztották: az egyik csoporttal kevesebb (300 mg/kg), a másik csoporttal több (600 mg/kg) kakaót etettek meg, 35 egymást követő napon keresztül. Minden nap, etetés után 1 órával a levegőbe sprézett tojásfehérjés próbának/terhelésnek tették ki. Kórszövettani és hematológiai változásokat vizsgáltak a tojásfehérjére érzékeny tengerimalacoknál. Mindkét kontrollcsoport kapott természetesen desztillált vizet prednizolonnal. A tojásfehérje érzékeny tengerimalacoknál a porlasztott ovalbuminra adott immunválaszok  a kapott kakaó koncentrációjától függően csökkentek. A két csoport között nem volt különbség a tüdő simaizomzat felépítésében. Így mutatták ki, hogy a cukrozatlan természetes kakaópor pontenciális asztma elleni tulajdonságokkal rendelkezik.

 (Forrás: Itt)

 

Így megdőlni látszik az a gondolat, hogy a kakaó allergén. A valódi kakaó a kutatások alapján megelőzi az allergiát, erősíti az immunrendszert is. Aki allergiás, a kutatások alapján minél több természetes, cukormentes, kakaóvaj mentesített kakaóport kellene fogyasztania. 

Spanyol élelmiszer-tudományi kutatások szerint az sem mindegy, hogy honnan származó csokoládét fogyasztunk. Az equadori kakaóban található a legtöbb pozitív élettani tulajdonságokkal rendelkező telítetlen zsírsav. 

 (Forrás: Itt)

 

Amire viszont érdemes figyelnünk: A fentiek közül egy kutatás sem az agyoncukrozott csokoládékról szól. A kakaó alapanyag egészséges, de feldolgozva már korántsem biztosak a pozitív hatásai. Az egyéb összetevők miatt (cukor, telített zsírsavak, lecitin, tej, laktóz, stb.) az allergiákban, étel intoleranciában  szenvedőknek, illetve egyéb diétát folytatóknak figyelembe kell venniük a csokoládék egyéb összetevőit is. 

Mielőtt nekiállnánk rengeteg csokoládét enni, érdemes elgondolkozni azon, hogy miért is érezzük a csokoládé hiányát:

A cukrozott csokoládék esetében a rajongást, és evéskényszert inkább az evésfüggőség, vagy cukorfüggőség okozza. A cukros ételek fogyasztása pillanatnyi kielégülést és örömet okozhat, de hosszú távon elhízáshoz (és egyéb betegségekhez) vezethet akkor is, ha magasabb kakaótartalmú cukrozott csokoládét fogyasztunk korlátlan mennyiségben. 

(Forrás: Itt és Itt.)

Talán a csoki sem olyan rossz. (Fotó: Kilián Zsuzsanna Freeimages

Az equadori étcsokoládé kiváló választás lehet, ha az ember nem fogyaszt belőle túl sokat. (Fotó: Kilián Zsuzsanna, Freeimages)

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!