A kakaó rejteget még magában meglepetéseket! A tiszta, kakaóvaj nélküli kakaópor lehet az új csodaszerünk.
Manapság egyre több kutatás folyik a csokoládé alapanyagával, a kakaóval kapcsolatban.
Brazil kutatók fogalmazták meg tudományosan, de mégis megkapóan a kakaófogyasztás lényegét. Mindezt abból a célból, hogy a kutatókat, technikusokat, akadémikusokat, termelőket, és kutatások iránt érdeklődőket megfelelően informálják a kakaó egészségre gyakorolt hatásairól, a prevencióban és sok betegség kezelésében történő használhatóságáról:
A kakaó a csodálatos természet részeként az egész emberiség részére ajándék: az egészségre gyakorolt pozitív hatásai jelentősek. Értékes tápanyag, és sokféle ételféleség is készül belőle. A legismertebb mindenhol fogyasztott termék, melyet ebből a gyümölcsből állítanak elő, a csokoládé. Csokoládé lenyűgöző és egyedülálló ételféleség, melyet már i. e. 1000-től is fogyasztottak a történelmi feljegyzések alapján. Valójában a kakaó egy komplex tápanyag, mely több, mint 300 összetevőből áll.
A kakaó az emberi szervezet szinte minden részére jó hatással van: szív- és érrendszeri, idegrendszeri/idegi, szájhigiénés, hormonális, nyirokrendszeri- és immunológiai, légzőszervi, reproduktív, bőrgyógyászati pozitív hatásai is vannak. A tudományos felfedezések sorra igazolják, ami a mondákban szerepel: a kakaó az “Istenek eledele”.
(Forrás: Itt)
A legújabb kutatások a kakaó felhasználásának még speciálisabb területeit is felfedezték.
Szaúd-arábiai kutató (Latif R., a Dannami Egyetem Élettani Intézetéből) készített tudományos áttekintést arról, hogy az újabb kutatásokban a kakaóbabban található anyagokat miben találták hatásosnak.
Az kutatásokban újonnan vizsgált területek az immunrendszer szabályozása, gyulladások, idegi védelem, oxidatív stresszel szembeni védelem, elhízás, és diabétesz szabályozás.
A kakaó segíti a fogyást, növeli az izmok glükóz felvételét is. Az antioxidáns tulajdonságai miatt a kakaó segít az idegi védelemben, és fokozza a kognitív képességeket, valamint a hangulatra jó hatással van. Ugyanakkor csökkenti az allergiás reakciókban részt vevő IgE kibocsájtást. A jótékony bélbaktériumok növekedését is elősegíti, ez által hatása van az immunválaszra – az immunrendszert támogatja, erősíti. Gyulladáscsökkentő hatása is van.
A kakaót várhatóan a jövőben akár allergia kezelésére használják majd, vagy rákkezelésre, oxidatív sérülések gyógyítására, gyulladásos állapotok kezelésére, szorongásra, hiperglikémiára, vagy inzulin rezisztencia kezelésére is.
(Forrás: Itt)
Idén tavasszal ghánai és Dél-afrikai gyógyszerész kutatócsoport (Awortwe C1, Asiedu-Gyekye IJ2, Nkansah E2, Adjei S3.) publikálta a cukormentes, természetes, vajmentesített kakaó asztma elleni hatásáról kutatási eredményeit. Ugyanis a kakaóban rengeteg asztma elleni hatóanyag, teobromin és teofilin található.
A kakaóport a kakaóvaj kivonásával állították elő, mely nagy mennyiségű teobromint és koffeint is tartalmaz. A beszámolók azt mutatták, hogy a cukrozatlan természetes kakaót fogyasztók között – ami Ghánában (Nyugat-Afrikában) szokás, szerepet játszhat abban, hogy ott az asztmás időszakok csökkennek.
A kutatók tengerimalacokon kísérleteztek. Először érzékennyé tették a tengerimalacokat ovalbuminra (a tojásfehérjében legnagyobb arányban található fehérje típus). A tengerimalacokat két csoportra osztották: az egyik csoporttal kevesebb (300 mg/kg), a másik csoporttal több (600 mg/kg) kakaót etettek meg, 35 egymást követő napon keresztül. Minden nap, etetés után 1 órával a levegőbe sprézett tojásfehérjés próbának/terhelésnek tették ki. Kórszövettani és hematológiai változásokat vizsgáltak a tojásfehérjére érzékeny tengerimalacoknál. Mindkét kontrollcsoport kapott természetesen desztillált vizet prednizolonnal. A tojásfehérje érzékeny tengerimalacoknál a porlasztott ovalbuminra adott immunválaszok a kapott kakaó koncentrációjától függően csökkentek. A két csoport között nem volt különbség a tüdő simaizomzat felépítésében. Így mutatták ki, hogy a cukrozatlan természetes kakaópor pontenciális asztma elleni tulajdonságokkal rendelkezik.
(Forrás: Itt)
Így megdőlni látszik az a gondolat, hogy a kakaó allergén. A valódi kakaó a kutatások alapján megelőzi az allergiát, erősíti az immunrendszert is. Aki allergiás, a kutatások alapján minél több természetes, cukormentes, kakaóvaj mentesített kakaóport kellene fogyasztania.
Spanyol élelmiszer-tudományi kutatások szerint az sem mindegy, hogy honnan származó csokoládét fogyasztunk. Az equadori kakaóban található a legtöbb pozitív élettani tulajdonságokkal rendelkező telítetlen zsírsav.
(Forrás: Itt)
Amire viszont érdemes figyelnünk: A fentiek közül egy kutatás sem az agyoncukrozott csokoládékról szól. A kakaó alapanyag egészséges, de feldolgozva már korántsem biztosak a pozitív hatásai. Az egyéb összetevők miatt (cukor, telített zsírsavak, lecitin, tej, laktóz, stb.) az allergiákban, étel intoleranciában szenvedőknek, illetve egyéb diétát folytatóknak figyelembe kell venniük a csokoládék egyéb összetevőit is.
Mielőtt nekiállnánk rengeteg csokoládét enni, érdemes elgondolkozni azon, hogy miért is érezzük a csokoládé hiányát:
A cukrozott csokoládék esetében a rajongást, és evéskényszert inkább az evésfüggőség, vagy cukorfüggőség okozza. A cukros ételek fogyasztása pillanatnyi kielégülést és örömet okozhat, de hosszú távon elhízáshoz (és egyéb betegségekhez) vezethet akkor is, ha magasabb kakaótartalmú cukrozott csokoládét fogyasztunk korlátlan mennyiségben.

Az equadori étcsokoládé kiváló választás lehet, ha az ember nem fogyaszt belőle túl sokat. (Fotó: Kilián Zsuzsanna, Freeimages)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: