Allergia és életmód

Csokis ünnepek allergiásan – Lehetséges! (Csokis receptötlettel)

A boltokat adventkor ellepik a karácsonyi díszek. Ünnepélyes, vidám hangulat, karácsonyi muzsika és csokoládéillat köszön ránk mindenhonnan, bármerre járunk. A városban minden sarkon megjelennek a mesés étkeket mérő árusok: forró csokit, törökmogyorót, szaloncukrot árulnak. Rengeteg szín, és még több csodás illat. Advent beköszöntével a város is ragyogni kezd. Régebben mindez számomra maga volt a karácsony varázslata. Amikor a kislányomról kiderült, hogy erősen ételallergiás, átértékelődött az adventi készülődés időszaka.

Adventi lacikonyha - Csábítóak az illatok.

Adventi lacikonyha – Csábítóak az illatok.

 

Ételallergiás kislányommal sétálgatva manapság inkább aknamezőnek tűnik a belváros. Ahogy egyre nagyobb, tudatosabb, okosabb, egyre mélyebb benyomást gyakorol rá a környezete. Az édességek, amiket az ovis ünnepségeken a többiek falatoznak, mindig csábítóak. Nem kaphat belőle, ezért gyakran szomorkodik. Vágyakozik a szaloncukor iránt, a boltokban sorban álló csokimikulások egyenesen lenyűgözik. Advent táján nagyon nehéz együtt menni bevásárolni. 

Tavaly az ajándékok feléhez nem nyúlhatott. Idén már előre lebeszéltem a Mikulással, mit hozzon! :-)

Tavaly az ajándékok feléhez nem nyúlhatott. Idén már előre lebeszéltem a Mikulással, mit hozzon! 🙂

Aztán ott vannak a lépten-nyomon kezébe nyomott spontán ajándékok: amint az ismerős gyerekek, vagy csak az utcán meglátják édességre vágyakozó kislányom csokibarna szemeit, azonnal megsajnálják, és a kezébe nyomnak egy-egy csillogó tejcsokiérmét, vagy szaloncukrot – melyeket minden alkalommal kénytelen elutasítani. Ételallergiásan akár súlyos tünetei is lehetnek, ha csak beleharap egy finom mogyorós csokiba, vagy bármibe, amiben tej van. Az utcai és bolti télapókat épp ezért is próbáljuk elkerülni, ha lehet, nagy ívben.

De van megoldás!

Talán az édességgyártók is ráéreztek arra, hogy egyre több az ételérzékeny gyermek és felnőtt. Egyre több helyen lehet kapni olyan édességeket, melyeket ételallergiások, vagy érzékenyek is fogyaszthatnak. Nem olyan rég az idei friss szaloncukor kínálatot böngészve nagyon kellemes meglepetés ért. Mások számára talán nem nagy dolog, de én ujjongtam: Lehet kapni szaloncukor papírba csomagolt gumicukrot, illetve olyan zselés szaloncukrot, amely tejmentes keserű csokival van borítva. A még szigorúbban diétázók részére speciális boltok kínálnak édességeket, melyeket szaloncukor formába ugyanúgy be lehet csomagolni, mintha bolti szaloncukor lenne. A gyerekeknek igazán fontosak a külsőségek. Érdemes magunkkal vinni nasikat “éles helyzetekre”, ha véletlenül egy ismeretlen Mikulás jönne felénk, és úgy trükközni, hogy a fogyasztható édességet kapják kézhez a gyerkőcök.

699430_53230650

A munkahelyi mikulásünnepség kapcsán előre egyeztettem a program szervezőivel, hogy a kislányom kaphasson névre szóló allergén-mentesített mikuláscsomagot. A tartalmát várhatóan részben én szerzem be, személyre szabottan, csupa olyan dologgal, amit a kislányom imád. Tavaly könyörgött, hogy a kapott ajándék tejcsokoládé mikulás figurából ehessen, és nem igazán értette, hogy a Mikulás miért olyan ajándékot hozott neki, amit ő nem ehet… Szerencsére volt gumicukor az ajándékok között, és legalább azt megkóstolhatta. Egyébként biztosan nagyon elkeseredett volna, ha az ajándékai közül semmihez sem nyúlhatott volna hozzá.

Keresni kell, de lehet kapni "diétás" mikulást is! Mindent megér az őszinte boldogság, és a hatalmas mosoly!

Keresni kell, de lehet kapni “diétás” mikulást is! Mindent megér az őszinte boldogság, és a hatalmas mosoly!

SAM_0136

Családosan is egyre jobbak vagyunk problémamegoldásban. Régebben feszültségforrás volt, hogy a család csupa olyan tortát és süteményt készít az ünnepekre, amiből a kislányom nem ehet.A kirakott tálak is tele voltak tejcsokival és mogyorós szaloncukorral, ami miatt nekünk, szülőknek a gyereket folyamatosan kordában kellett tartanunk, és magyaráznunk kellett, hogy nem ehet sem ebből, sem abból. Neki is, nekünk is megkeserítette az ünnepnapokat, és minden ilyen családi összejövetelre rossz érzésekkel készültünk, felvértezve egy-egy hatalmas hiszti ellen. Ezeknek az időknek szerencsére vége – köszönhetően Apának. Fantasztikusan ráérzett a tej- és tojásmentes sütemények sütésére, így minden családi összejövetelkor mi vagyunk a nass-felelősök. Melós, de megéri. Mindannyian segítünk sütni a tortát, kavarni a csokikrémet, a torta tölteléket. Viszont végre felszabadultan tudunk ünnepelni, nem kell azt nézni, hogy véletlenül nehogy a rossz süteményből vegyen a kislányom, nehogy mogyoróhoz érjen, vagy dióba harapjon. 

SAM_3838

Voila! Nem látszik rajta, hogy diétás. És az ízén sem érződött.

Voila! Nem látszik rajta, hogy diétás. És az ízén sem érződött.

A férjem által kidolgozott tej-tojás-diófélementes piskótarecept gyümölcsös vagy akár gesztenyés krémmel mindent visz nálunk. Egyszerű, gyors, magasra feljövő, és isteni finom. 

 

Hozzávalók:

 
– 15 dkg cukor
– 2 cs vanillin cukor
– 1 cs vaníliapuding por (főzős)
– 6 evőkanál étolaj
– 3 evőkanál almaecet, 5%-os
– 3 kiskanál rumaroma
– 35 dkg finomliszt
– 1 evőkanál búzasikér
– 1 cs. sütőpor
– 1 késhegynyi só
– 1 késhegynyi szódabikarbóna
– 250 ml víz
– 1 tábla fekete csoki
 
Elkészítés:
 
1. A cukrot, a vanillin cukrot, a pudingport, az olajat, az ecetet és a rumaromát alaposan összekeverem (én forgótálas robotgéppel szoktam).
2. Mérőedényben összeöntöm és összekeverem a lisztet, a búzasikért, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát, majd a vízzel egyszerre hozzákeverem a cukros elegyhez (nem kapcsolom ki a robotgépet és alacsony fordulaton egyszerre öntöm a tálba a lisztes keveréket és a vizet). Csomómentesre eldolgozom.
3. A csokit apró darabokra vágom (direkt nem reszelem, hogy darabos legyen a sütiben), majd a csomómentes tésztába keverem kanállal, hogy a darabok egyben maradjanak.
4. Sütőformába öntöm és előmelegített sütőben 1 óráig sütöm. A hőmérséklet 150°C, sütési mód alsó-felső sütés.
 
Kivétel után 5-10 percenként meg szoktam fordítani 2-3-szor, hogy a benne lévő nedvesség egyenletesen oszoljon el és ne a süti alsó részébe koncentrálódjon. Vigyázni kell arra, hogy a süti teteje ne ragadjon a tányérhoz, mert akkor csúnya lesz (más baj nem történhet).
 
A süti tésztáját lehet tortaalapként is használni. Ilyenkor nem kerül bele darabolt csoki, illetve a rumaroma mennyiségét is lehet csökkenteni a krém típusához igazítva.

 

Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog

Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!