Ó, azok a kívánatos, finom, nem túl egészséges, de abbahagyhatatlan mogyorókrémek!
De mit lehet tenni, ha a kislányom tej- tojás- mogyoró- és diófélékre mind-mind allergiás? Az oviban az a menő, aki ilyet eszik, és neki ki kell hagynia? Ezt nem hagyhattam.
A recept meglepően gyors és egyszerű.
Hozzávalók:
gesztenyepüré (2 csomag)
keserű csoki reszelék (1 tábla)
margarin (kb. 150 g, ha lágyabbra szeretnénk, akkor 250 g)
Mindezt melegítsd kicsit össze, kavard habosra botmixerrel. Kész a finom és biztonságos krém, akár torta tölteléknek jó, akár csak kenyérre kenve fogyasztva, vagy palacsintába is kiváló. Egyszerű. Gyors. Finom. Biztonságos.
De vigyázz, az ördög a részletekben lakoz(hat):
A gesztenye a legkevésbé allergén dióféle – még a kislányom sem allergiás rá! Vegyél gesztenyepürét (de olvasd el az apróbetűt, van olyan gesztenyepüré, amiben van tejszín!) Én olcsó cukrozottat vettem rum és vanília aromával, kb. 70% gesztenye tartalommal. 2 csomaggal.
Vettem 1 tábla olyan keserű csokit, amelyre a kislányom biztosan nem allergiás. (Nem mindegy, milyen az a keserű csoki, mert van, amelyek esetében valóban igaz a “nyomokban tartalmazhat” felirat, érdemes csak bevált keserű csokit használni! – Pl. Boci, Tibi nem vált be nálunk, J.D Gross a Lidl-től jó egynek.) Lereszeltem a csokit egy egyszerű kézi almareszelővel, apróra.
Kell kb. 150 g margarin (szigorúan allergénmentes, jól bevált margarin, olvass el minden apró betűt – ajánlom a Delma multivitamint, vagy a Spar Vital margarint!)
Utoljára, de nem utolsó sorban: Ha olvasol egy ajánlást, lehetőleg már kipróbált és biztonságos összetevőjű termékeket válassz, nem érdemes kockáztatni!
+1 Cukormentessé alakítható, ha cukrozott gesztenye helyett natúrt használunk, illetve 99%-os keserű csokit, és hozzáadunk megfelelő mennyiségű édesítőszert.
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Kedves Viktória,
Remélem, hogy ez a krém bejött a gyerekeknek! Örülök, ha segíthettem!
Nagyon köszönöm a receptet! Csokikrémet már annyiszor próbáltam készíteni, de sosem ízlett a gyerekeknek (ők csak tejérzékenyek), boltit is vettünk, ami mentes, de az sem jött be nekik. Ezt kipróbáljuk -jön a Karácsony és úgyis a legtöbb édességből kimaradnak és amiket meg ehetnek, azok nagy részét nem szeretik…