Sokan gyakorlatilag állandó félelemben élnek, mert véletlenül sem érintkezhetnek az adott allergiát okozó anyagokkal. Az USA-ban kutatói csapat dolgozik az ételallergiás páciensek túlérzékenységének megszüntetésén. A leggyakoribb allergénekkel próbálkoznak: tej, tojás, szója, földimogyoró, diófélék, hal, kagyló, szója, és búza. Az ételallergiásoknak oda kell figyelniük, hogy egy olyan ételt se fogyasszanak, amelyben megtalálható akár adalékanyagként az a tápanyag, melyre allergiások. A klinikai study-k hosszú lefolyásúak, mégis emberi (sőt, gyermekeken történő) teszt fázisba került az immunterápia két módszere is az USA-ban.
A minap az NBC is beszámolt a kecsegtető eredményekről, mely itt olvasható.
Az USA-ban mintegy 15 millió ismert ételallergiás ember él, közülük 5,9 millió gyermek.
Dr. Stephen Tilles, a Seattle-i Észak-Nyugati Allergia és Asztma Centrumból azt nyilatkozta, hogy kétféle kezelési módot is tesztelnek, és esélyt kaphatnak azok a gyermekek, akik bizonyos ételek fogyasztásakor eddig kórházba kerülhettek volna.
Az első tesztelés alatt álló módszer egy bőrtapasz segítségével történik, mely tartalmaz az adott étel allergén fehérjéjéből egy keveset. A fehérje a bőr felső rétegeiben felszívódik, és immunterápiát nyújt. Dr. Tilles jelenleg földimogyóró allergénjével teszteli ezt a módszert.
A másik tesztelés alatt álló módszer az orális immunterápia. A kórházban a páciens egy kis adagot kap az adott allergénből, annyit, hogy enyhe tüneteket produkáljon tőle. Pár hétig kapja ugyanezt a dózist a beteg, addig, amíg el nem kezdi tolerálni kicsit jobban. Idővel a beteg az adott allergént tolerálni fogja, megszűnik az érzékenysége.
Bár mindkét módszer biztató eredményeket mutat, de a klinikai kutatások kezdeti szakaszában tartanak a tesztek. Ez azt jelenti, hogy a gyógymódok magyarországi bevezetésére akár még éveket lehet várni.
Kommentek