Az ételallergiás gyerekek a táborokban az átlagnál jobban ki vannak téve diétatévesztésnek. Idegen környezetben vannak, nem ismeri őket minden nevelő, és a társak is idegenek, nem figyelnek oda, hogy esetleg baja lehet a másiknak, ha megkínálják. Ezért fontos, hogy a szülő megfelelő figyelmet fordítson arra, hogy a gyermeke környezetét tájékoztassa, és kizárólag biztonságos forrásból kapjon ételeket. A fenti kép az ételallergiás gyermekek szüleinek rémisztő lehet, hiszen a leggyakrabban és legkontrollálhatatlanabbul úgy fordulhat elő diétatévesztés, hogy az egyik gyermek megkínálja a másikat… Pár másodperc alatt történhet baj. A gyerekeket mégsem lehet bezárni otthon a hosszú óvoda- majd iskolaszünet idejére, és a táborokban sok jót is tanulhatnak, így összegyűjtöttem, mire kell leginkább odafigyelni.
1. A gyerekeket nagyon korán, már 2-2,5 éves kortól meg lehet tanítani arra, hogy senkitől ne fogadjanak el ételt/italt, és meg tudják mondani, pontosan mire allergiásak.
Valós buktatók: Ha a gyerek tudja is, hogy mire allergiás, a környezetében élő felnőttek nem tudják, mi fán terem az ételallergia. Pár életszerű példa: A fagyizóban az alkalmazott elfelejti megmondani, hogy tojás is van a fagyiban. (Tudtátok, hogy a pisztácia fagyiban a pisztácia olajos magnak számít, és erősen allergén?) A pékségben tejmentesnek mondanak gyakran mindent, pedig túró, sajt van a tésztában. Majdnem minden felvágott tartalmaz szóját és/vagy tejfehérjét. Sokan összekeverik a tejfehérje allergiát a tejcukor érzékenységgel, és laktózmentes tejjel itatják meg a tejfehérje allergiás gyerekeket. Ez akár kialakíthat azonnali kórházi ellátást igénylő állapotot is!
2. El kell magyarázni a táborvezetőnek, és a kisegítő személyzetnek az allergia részleteit, az elkerülendő ételek listáját lehetőleg írásban adjuk át, és a teendőkről szóló dokumentumot is. Minden allergénről, és tévesztés esetén minden teendőről értesülniük kell a vezetőknek. Amennyiben a táborvezetőt nem érdekli a szülő magyarázata, nem szabad beadni abba a táborba a gyereket. Ha nem hallgatnak végig minket, nem fogják tudni ellátni a gyereket, ha baj van!
3. Ne hidd, hogy a többiek tudják, mi fán terem az allergia, mit kell nézni, és mit kell tenni, ha baj van! Ha ismerős táborba is adod a gyermeket, mégis minden évben idegen a környezet, és a sok gyerek között lehet, hogy nem figyelnek oda rá. Érdemes megtanítani a felnőtt környezetet arra, hogyan kell értelmezni a termékek címkéit. Egy allergiás gyermek ellátásakor ugyanis minden apróbetűs részletet a címkén ismerni kell. Hívjanak fel telefonon, ha kérdésük van egy-egy összetevő, vagy ételféleséggel kapcsolatban.
4. Tedd a konyhád allergénmentessé, és tanulj meg finomságokat sütni! Legjobb, ha csak biztonságos, ellenőrzött forrásból kap a gyermek ételt. Otthon a konyhában ne forduljanak elő olyan ételféleségek, melyekből a gyermek véletlenül ehet, illetve ne kerüljön véletlenül se az általunk sütött/főzött élelmiszerekbe allergén. Vannak érdekes és fincsi ételek, melyek otthon könnyen és gyorsan elkészíthetők. A gyerek nem fogja magát úgy érezni, hogy lemaradt valamiről, ha kap otthonról mindig valami finom, friss, biztonságos, otthon sütött nasit.
5. Ismételj! Beszélgess a gyermekeddel gyakran, és ismételjétek el, miket nem szabad ennie, mik az allergia tünetei, mik a teendők, pl. azonnal szólnia kell a táborvezetőnek, ha furcsán/rosszul érzi magát…
6. Tábor esetén beszélj a szakácsokkal, illetve azon személyzettel, akik étkezésekkor segítenek. Gyakran ők kulcsfontosságúak az odafigyelésben, hiszen ők szolgálják ki a gyerekeket, ők tálalnak.
7. Ha bizonytalan vagy, hogy eheti vagy nem eheti a gyermek azt a bizonyos felkínált ételféleséget, mondj nemet, ne próbálkozzon ismeretlen ételféleséggel akkor sem, ha a szakács azt mondja, hogy valószínűleg biztonságos – például egy szülő által készített kókuszgolyóra. (Van, aki használ tejet vagy akár mogyorót is a receptben!)
8. Mindig előfordul táborokban, hogy a gyerekek otthonról is hoznak nasit, illetve a táborral elmennek fagyizni. A táborvezetőnek oda kell figyelni, hogy az allergiás gyerek véletlenül se vegyen a többiek finomságaiból, illetve kizárólag biztonságos élelmiszereket fogyasszon. (A fagyizóban az alkalmazottak pl. legtöbbször nincsenek tisztában a fagylalt pontos összetevőivel. Ilyenkor, sajnos, az allergiás gyerek kimarad.) A táborvezetőnek nem szabad megsajnálnia a szomorú gyereket, és megvenni neki a tiltott falatokat. A tünetek gyakran kiszámíthatatlanok, és sokszor csak hosszú idő után javulnak. Ezért érdemes mindig biztonságos finomságot csomagolni a gyereknek.
9. Érdemes utánaolvasni! Táborozóknak az amerikai központú FARE- Food Allergy Research and Education összeállítását ajánlom leginkább (angol nyelvű) az alábbi linken.
10. Érdemes kitölteni az alábbi dokumentumot, hogy vészhelyzet esetén gyorsan cselekedhessenek a táboroztatók:
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: