Glutén érzékenyeknek nagyon nehéz ehető, laktató, és ugyanakkor olcsó kenyeret készíteniük. Tele vannak az allergiásoknak szánt boltok különleges lisztekkel, őrleményekkel, de az otthon sütött kenyér nem mindig sikerül ehetőre. Ráadásul a speciális lisztek igen drágák is. A már kész pékáruk is csillagászati áron kaphatóak, ráadásul a gluténmentes termékek gyakran tartalmaznak más olyan fehérjéket is, melyre egy érzékeny ember allergiás lehet (pl. tojásport, tejfehérjét is tartalmazhatnak). Ez egy olyan recept, mely nem tipikus omlós, de jó ízű és kellemes, nem utolsó sorban nagyon olcsó kenyér elkészítését teszi lehetővé otthon, és a több dologra allergiások szintén fogyaszthatják.
Hibája, hogy leginkább frissen fogyasztható, és nem olyan omlós-foszlós, mint a búzakenyerek. Gyorsan megkeményedik a rizsliszt miatt. De szerintem frissen határozottan finom!
Ez a kenyér glutén, tej, tojás, szója, és olajosmag-mentes, és nem utolsósorban olcsó, ugyanakkor ehető kenyér–recept, kenyérsütőgépekhez (vagy normál sütéshez).
ÚJÍTÁS! Mester Miklós, a közismert Mester Család vezetője javaslatot tett a recept tökéletesítésére 2015. 05. 29-én:
“Néztem a receptet, két dolog. Egyik, hogy nincs benne szerkezetépítő anyag, én raknék bele egy fél evőkanál psylliumot (útifűmaghéj – a szerk.). A másik, hogy ez a tészta elengedi a keletkező szén-dioxidot, én az élesztőt kipótolnám pici étszódával. szervusz Mester”
Köszönet a kiegészítésért!
Hozzávalók:
10 g instant élesztő
60 dkg rizsliszt
kb. 20-30 dkg főtt krumpli (krumplinyomóval összetörve – kb. 1 krumplinyomónyi mennyiség)
1 evőkanál étolaj
2 kiskanál só
2 kiskanál cukor (szőlőcukorból 3 kk, vagy bármilyen egyéb)
Víz – ez a krumpli nedvességétől is függ, de kb. 3,5 dl, langyos legyen. (Vigyázni kell, hogy az instant élesztőt nehogy forró hozzávalóhoz keverjük, mert akkor nem fog működni. Minden összetevő legyen kézmeleg az optimális eredmény érdekében.)
A kenyérsütőgépben teljes kiőrlésű programot kell indítani.
A kenyérsütő gépeknél is érdemes valamennyire összekeverni a
hozzávalókat, hogy jól ki tudják keverni a tésztát.
Ha kenyérsütőgép nélkül készítjük: A tészta-keveréket gyúrjuk meg úgy, hogy valamennyire álljon össze. Ezután keleszteni kell kb. 1,5 órát. Majd kb. 70 percig kell sütni, 180-200 fokon.)
Jó étvágyat kívánunk!
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Igen, a rutinos GM háziasszonyok (-urak) szeletelve le szokták fagyasztani és pár szeletenként kiolvasztani.
Szia!
Korábban még soha nem készítettem gluténmentes kenyeret, így bocs, ha hülye a kérdés, de próbáltátok már ezt a kisütött kenyeret lefagyasztani, és reggelenként kiolvasztani? Szerinted így használható lenne? Csak mert egy kiló kenyér egy személyre kicsit sok egyszerre, így gondolkodok a fagyasztáson.
Köszönöm a választ!
De jó! Megjegyzem kenyér ötletnek. 🙂