Allergia és életmód

Kamu ételallergia tesztek – vigyázat, átverés!

Nehéz bekerülni gasztroenterológushoz, és a közkórházakban a gasztroenterológiai vizsgálat körülményes, lassú, hosszú a várakozási idő, és nem garantál gyors eredményeket. Ráadásul az ételallergia tesztek nem is mindig mutatnak ki biztos eredményeket, hiszen a bőr karcolásos teszt (spt), és akár a vérteszt is fals pozitív illetve fals negatív eredményeket is mutathat. Amennyiben a bőr karcolásos teszt, illetve az IgE vérteszt nem mutat biztos eredményeket, az orvosok terheléses tesztet végeznek, mely 2-3 hét allergéntől való megvonás és tünetmentesség után visszavezeti az allergént az étrendbe, és a tünetek alapján eldönthető, hogy az ember tolerálja-e az adott ételt, vagy sem.

 

Ételallergiát tesztelni legtöbbször lassú folyamat, és aki allergiában szenved, gyorsabb eredményekre vágyik.

Erre építenek az allergiatesztekkel foglalkozó cégek, magánorvosi praxisok, és sokszor MLM (hálózati értékesítő) rendszerek. 

Aki ételallergiás, vagy étel intoleranciában szenved, jobban teszi, ha mégis valahogy bekerül a “nagy állami” ellátásba, és keres egy jobban képzett gasztroenterológust, mert a rossz teszteredményekkel akár a saját, akár a gyereke egészségét is kockáztathatja.

Úgy gondolom, jobban teszi az ember, ha elkerüli az alábbi típusú teszteket, mert azon kívül, hogy drágák, kétes eredményűek, fölösleges vagy téves diétát vezet be miattuk az ember, ami szakorvosi és dietetikusi segítség nélkül egészségkárosodáshoz is vezethet.

Az első bemutatott teszt nyilvánvalóan kamu – ez a biorezonancia teszt (sok néven forgalmazzák- Pl. Vegateszt, Kvantum testelemző készülék, MORA, stb…)

bicomoptima

Jelenleg is fut, több cég más néven árulja a szolgáltatást. Általában nagyon tudományos-szerű a hirdetési anyaguk, maga a vizsgáló környezet is olyan, mintha profi orvosnál lennénk (sőt, gyakran orvosok végzik, mert ki kell egészíteniük az amúgy alacsony keresetüket).

A tesztelés úgy zajlik, hogy egy számítógépre kötött eszközt kell a kezünkbe venni, és a számítógép kidobálja az eredményeket – általában véletlenszerűen, vagy gyakran minden páciensnél hasonló eredményekre van állítva. A leggyakoribb eredménye ezeknek a teszteknek az, hogy a páciens candidával fertőzött (kórosan elszaporodott a candida gomba a szervezetében), ezért speciális diétára van szüksége. (Esetleg az általuk forgalmazott drága táplálékkiegészítőkre.) Amit még szinte mindenkinél kimutat, a tejérzékenység.

A szkeptikus társaság egy érdekes cikket jelentetett meg ezzel kapcsolatban, itt olvashatsz bővebben erről a kamu tesztfajtáról.

A második gyakori tesztről megoszlanak a vélemények. Ami biztos: nem ételallergia kimutatására való az IgG alapú ételallergia teszt, mely egy csepp vérből ígér több száz anyagra pontos allergia eredményt.

img183

A szakorvosok szerint az IgG szint mérésével nem az allergiás reakciót mérik, hanem az adott étel alapanyagra vagy összetevőre adott esetleges intolerancia-reakciót. Amennyiben az IgE – azonnali immunválasz alapú teszt negatív lett, és valakinek tünetei vannak, abban az esetben esetleg érdemes kipróbálni az IgG tesztet, mely minden esetben fizetős. Az eredménye bizonytalan, de talán támpontot tud adni, hogy valaki milyen ételféleséget nem tud emészteni – az ételintolerancia felfedezésében segíthet. Az ételintolerancia esetén pár hónapos diéta után a beteg újra tudja tolerálni az adott tápanyagokat, viszont ételallergia esetében ez a legtöbbször nem így van. Az IgG teszt eredményei együtt elemezhetőek más alkalmasabb allergiatesztek eredményeivel. A diétát lehetőleg gasztroenterológus szakorvos rendelje el. 

 

Viszont ami tényleg működik: 

A patikákban megjelent viszonylag baráti áron kapható általában olcsó allergia (IgE) és cöliákia esetén intolerancia tesztek – ha nincs a betegnek IgA hiánya, egész jó pontossággal (97-98%) működnek. Ezek egy csepp vérből kimutatják az esetleges eltéréseket. Ha eltérést mutatnak ki, abban az esetben mindenképpen érdemes szakorvost megkeresni, és további teszteket végeztetni! Otthon sajnos nem lehet diagnózist felállítani. Egy rosszul bevezetett diéta tápanyag-, vitamin-, vagy ásványi anyag (pl. kalcium) hiányt is okozhat!

 

Gyorstesztekről ajánlom ezt az összefoglaló interjút: http://www.origo.hu/egeszseg/20141016-interju-coliakia-liszterzekenyseg-dr-korponay-szabo-ilma.html

 

A további cikkekért kövesd Allergia Blog Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várom a leveled az  allergia.cafeblog@gmail.com -ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel: Lin, Noiro és Tibor

 

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Lin says:

  A patikai cöliákia teszt pedig nem a FoodTest! Kb. 5000 Ft-ba kerül. Gyermekeknél, IgA hiány esetében nem működik, ha pozitív, mindenképpen kell speciális vérvételt is végezni, illetve vékonybéltükrözést.
  http://www.origo.hu/egeszseg/20141016-interju-coliakia-liszterzekenyseg-dr-korponay-szabo-ilma.html

 2. A Metodic mérés ugyanolyan alapú mint a biorezonancia. Borítékolható az eredmény, a legtöbb embernek azt mondják, gluténérzékeny (és/vagy tejérzékeny, illetve candida problémákkal küzd) és a diéta mellett ajánlanak táplálékkiegészítőket, bolti ár többszöröséért.

 3. Egy IgG intolerancia teszt sem alkalmas allergia, sem cöliákia kimutatására. Esetleg tippet adhat – mit érdemes egy ideig kihagyni az étkezésből, ha a cöliákia teszt és az IgE allergia teszt is negatív volt.

 4. Nomoredrama says:

  Valószínűleg a Metodic “mérés” is kamu, átverés, lehúzás, ugye? A “méréseket” Mejia Ibolya végzi.

 5. Benedek Solt says:

  Pontosan milyen patikában is kapható tesztre gondolt vajon, ami “tényleg működik”? Semmi konkrétum nincs.

  Eddig egyedül a FoodDetective-ről olvastam, ami viszont ugyanúgy vérből mutat ki IgG alapján intoleranciát, mint a 226-os, drágább, de több összetevős, laboros FoodTest.

  Az hogy vannak fals negatívok, a jobb helyeken le is írják a weboldalon. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az egész egy nagy kamu és egy lapon említhető a biorezonanciával..

  Csak arról van szó, hogy nem tökéletes, valamekkora százalékban tévedhet, de tudtommal jelenleg nincs ennél megbízhatóbb módszer..


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!